Πάντα μου άρεζαν οι δυνατότητες και ο ήχος των synthesizers που κατασκεύαζε η Yamaha. Κατά καιρούς πέρασαν από τα χέρια μου ένα MO8 και ένα Motif 6 ES που τα πούλησα γιατί ήταν πολύ βαριά για να τα κουβαλάω για ζωντανές εμφανίσεις. Και ήταν πολύ κρίμα. Όταν όμως βγήκε η σειρά MX ήμουν σίγουρος ότι ήταν τα κατάλληλα πλήκτρα για μένα, για το studio και για εμφανίσεις. Πήρα ένα MX61 μεταχειρισμένο πριν 2 χρόνια περίπου. Από εκείνη την στιγμή και μετά ήμουν πάντα ευχαριστημένος με τον ήχο, το βάρος του και τις δυνατότητές του. Άρχισα να προγραμματίζω ήχους με τον editor από τον συμπατριώτη John Melas (που συνιστώ ανεπιφύλαχτα) και έχω χρησιμοποιήσει το MX σε πολλές ζωντανές εμφανίσεις από τότε με την μπάντα μου. Και σιγά σιγά άρχισα να ψάχνω για υλικό και λογισμικό, ήχους και κυρίως αρχεία για να χρησιμοποιήσω το MX με το Reaper (το οποίο υπεραγαπώ).

YAMAHA MX

Τι απογοήτευση! Σχεδόν τίποτα. Και για το Reaper; Τίποτα απολύτως. Καταλαβαίνω ότι η Yamaha έριξε όλο το βάρος στο να υποστηρίξει το παιδί της, το Cubase, που το δοκίμασα. Αλλά έχω εγκαταλείψει το Cubase από τις πρώτες εκδόσεις για Windows. Το Cubase ήταν το πρώτο μου sequencer (όχι DAW τότε) που έμαθα στον Atari ST. Επίσης η τιμή του σήμερα (και πάντα) ήταν αρκετά υψηλή για μένα.

Έτσι, αποφάσισα να φτιάξω τις λύσεις που χρειαζόμουν, και να τις ανεβάσω στο ίντερνετ για όλους. Έχω μια καλή εμπειρία με το Reaper μιας και το χρησιμοποιώ τα τελευταία 5 χρόνια, ξέρω αρκετά για το MIDI, τα control message, και προγραμματισμό οπότε είχα ότι χρειαζόμουν.

Έμαθα πολλά από αυτήν την διαδικασία δημιουργίας. Τα πλεονεκτήματα του MX, προβλήματα για να λύσω, την φιλοσοφία του Reaper για τα control maps, τα κανάλια και τις MIDI διαδικασίες. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω να προγραμματίζω για το Reaper και για το MX και σχεδιάζω να πειραματιστώ αρκετά με τα Reascripts, ένα από τα πολύ δυνατά όπλα του Reaper απέναντι στον ανταγωνισμό. Και τι σύμπτωση, η Yamaha μόλις έβγαλε την νέα έκδοση των MX, όπου όλη η δουλειά μου θα ταιριάζει μια χαρά!

YAMAHA MX ver.2

Related Posts