Ελληνικός συλλαβισμός και ορθογραφία στo Scribus DTP

scribus splash screen

Τι προγραμματάρα είναι αυτή! Ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα κατά την γνώμη μου, που προσφέρει μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για τους γραφίστες που δεν έχουν την οικονομική άνεση να προμηθευτούν το QuarkXpress ή το Indesign. Δουλεύω με το Scribus πολλά χρόνια για να μικρές δουλειές. Φυσικά υπήρχαν πολλά λάθη και προβλήματα και διαφορετική λογική από τα επαγγελματικά προγράμματα. Αλλά αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις με το δωρεάν λογισμικό. Δεν υπάρχει υποστήριξη από κάποια εταιρία αλλά από χρήστες σε διάφορα forums. Και είναι μια χαρά, τουλάχιστον υπάρχει υποστήριξη.

Πρόσφατα, προσπαθούσα να βρω ένα πρόγραμμα σελιδοποίησης για 2 μεγάλες δουλειές που έχω. Δεν μπορώ να αγοράσω το Quark, και σίγουρα την συνδρομή στην Adobe για ένα χρόνο, για να έχω το Indesign. Έτσι, δοκίμασα δύο τρεις λύσεις σε φθηνότερο λογισμικό. Καλά προγράμματα σε καλές τιμές (δείτε το pageplus X9 και ψάξτε στο ίντερνετ για κουπόνι έκπτωσης 25%). Αφού έψαξα αρκετά, αποφάσισα να δοκιμάσω την πιο πρόσφατη (όχι σταθερή) έκδοση του Scribus  Version 1.5.2. Δεν τρελαίνομαι και ιδιαίτερα να δοκιμάζω εκδόσεις που δεν είναι σταθερές (χρησιμοποιούσα την έκδοση 1.4.9). Αφού έβαλα λοιπόν την τελευταία έκδοση, ικανοποιήθηκα πολύ που είδα ότι οι προγραμματιστές διόρθωσαν πάρα πολλά προβλήματα που είχε η σταθερή έκδοση. Και το γραφικό περιβάλλον έγινε πολύ καλύτερο, με καλύτερη ανταπόκριση και σταθερότητα.

Scribus 1.5.2.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα ήταν η αδυναμία του Scribus να κάνει πλήρη στοίχιση σωστή στην ελληνική γλώσσα, κόβοντας τις λέξεις σωστά (συλλαβισμός). Όπως και ελληνικό λεξικό για έλεγχο ορθογραφίας. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ήταν σημαντικά για μένα και για τις δουλείες μου. Υπήρχαν επιλογές για την Ελληνική γλώσσα στις Ρυθμίσεις (Preferences) του προγράμματος αλλά δεν λειτουργούσε. Κατέβασα νέο λεξικό και αρχείο συλλαβισμού από το LibreOffice Dictionaries αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Έτσι λοιπόν βρήκα την εξής λύση:

  1. Κατεβάστε τα αρχεία για τα ελληνικά (el_GR.aff, el_GR.dic and hyph_el_GR.dic) σαν συμπιεσμένο αρχείο (zip) από το softerviews.org. Εκεί υπάρχουν και άλλες γλώσσες. Για κάποιο λόγο τα αρχεία από το Libre Office δεν δουλεύουν, ενώ αυτά δουλεύουν μια χαρά.
  2. Ας φτιάξουμε το λεξικό πρώτα. Αντιγράψτε τα πρώτα δύο αρχεία στο φάκελλο που είναι εγκατεστημένο το Scribus (μέσα στο ProgramFiles), στο φάκελο \share\dicts\spelling. Μετονομάστε το αρχείο en_GB.aff σε en_GB_old.aff και το  en_GB.dic σε en_GB_old.dic. Μετά, μετονομάστε το el_GR.aff σε en_GB.aff και το el_GR.dic σε en_GB.dic
  3. Κάντε το ίδιο και για το αρχείο συλλαβισμού. Αντιγράψτε το hyph_el_GR.dic μέσα στο\share\dicts\hyph. Μετονομάστε το hyph_en_GB.dic σε hyph_en_GB_old.dic. Και μετά, μετονομάστε το  hyph_el_GR.dic σε hyph_en_GB.dic
  4. Ξεκινήστε το πρόγραμμα και από τις ρυθμίσεις (Preferences) τσεκάρετε την γλώσσα συλλαβισμού σε English GB.
  5. Δοκιμάστε ένα ελληνικό κείμενο, κάντε πλήρη στοίχιση και από το μένου Extras επιλέξτε Hyphenate Text και μετά Check Spelling. Δουλεύει μια χαρά!

Αυτή η λύση δουλεύει με όποια γλώσσα θέλετε, αν κατεβάσετε τα κατάλληλα αρχεί από το παραπάνω link και τα μετονομάσετε κατάλληλα. Φυσικά, χάνετε την δυνατότητα να έχετε συλλαβισμό και ορθογραφία για την Αγγλική γλώσσα. Αλλά αυτό είναι δικιά σας επιλογή. Μην ξεχνάτε ότι η έκδοση 1.5.2. δεν είναι σταθερή και είμαι σίγουρος ότι όταν θα βγει η κανονική σταθερή έκδοση όλα αυτά θα δουλεύουν χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τα παραπάνω κόλπα. Μέχρι τότε όμως, απολαύστε ορθογραφία και συλλαβισμό σε ένα απίθανο πρόγραμμα. Σας εύχομαι καλές δημιουργίες.

Σημείωση: Η σωστή χρήση των παραπάνω λειτουργιών (και χωρίς να χάσετε την Αγγλική γλώσσα) έχει απασχολήσει το forum που αναφέρονται προβλήματα του Scribus για τους προγραμματιστές. Μπορείτε να διαβάσετε για την εγκεκριμένη χρήση των γλωσσών στο Scribus, εδώ.